Hvorfor lever kvinder længere end mænd?

Ældre mand og kvinde
Hvorfor lever kvinder længere end mænd?
Henrik Andersen
-
08/09/2022
-

Statistikkerne taler et helt tydeligt sprog, når det kommer til kvinders og mænds gennemsnitlige levealder. Forskere fra Syddansk Universitet har ligesom øvrige forskere undersøgt mulige forklaringer på, hvorfor kvinder lever længere end mænd.

Der er naturligvis flere forklaringer på, hvorfor kvinder lever længere end mænd. Summen af forskellige faktorer gør, at det forholder sig sådan, at kvinder statistisk set lever omtrent fire år længere end mænd. Her ser vi nærmere på nogle af disse forklaringer.

Derfor lever kvinder længere end mænd

Nogle af de konklusioner, som forskerne er nået frem til, er følgende:

  • Nyfødte piger klarer sig bedre end drenge. Det giver pigerne et forspring i statistikken, at børnedødeligheden er højere for drengene end for pigerne.
  • Det kvindelige kønshormon østrogen. Dette hormon kan langt bedre forsvare kroppen mod sygdomme og lignende, end det mandlige kønshormon, testosteron, kan.
  • Kvindekroppen er bedre til at deponere fedt end mandekroppen. Det beskytter kroppen og hjælper til at holde varmen og til at klare sulteperioder.
  • Den kvindelige psyke. Kvinders psyke er generelt stærkere og mere udholdende end mænds.
  • Bevidsthed om sundhed og sygdom. Den er generelt større hos kvinder end hos mænd. Det vil sige, at kvinder lever sundere og er hurtigere til at søge læge.
  • Kvinder har større social kontakt end mænd. Kvinder søger oftere social kontakt end mænd. Det er især vigtigt for enlige.

Alt i alt er der flere parametre, der spiller ind på den gennemsnitlige levealder, når det kommer til at forklare, hvorfor kvinder lever længere end mænd.

Statistik er statistisk

Når der forskes i mænds og kvinders gennemsnitsalder, skæres alle personer over én kam. De er tal i en statistik, der naturligvis ikke kan tage højde for alverdens individuelle forskelle fra person til person.

I det hele taget bliver danskerne ældre og ældre. Det gælder for både mænd og kvinder. Der er dog stadig den lille forskel på omtrent fire år.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!